Κορυφή
Τα ΕΠΑΛ προσεγγίζουν τους σύγχρονους γνωστικούς τομείς, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τόσο τη γενική παιδεία όσο και την επαγγελματική δεξιότητα. Αποτελούν έναν ευρωπαϊκό θεσμό με σύγχρονα προγράμματα σπουδών.
Παρέχουν κρατικό πτυχίο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Επιτρέπουν τη συνέχιση των σπουδών στα ΙΕΚ και τα ΤΕΙ.
Οι ειδικότητες που παρέχουν τα ΕΠΑ.Λ οδηγούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και έχουν επιλεγεί μετά από επισταμένη έρευνα Επιστημονικών και Εργασιακών Ιδρυμάτων για τις ανάγκες της αγοράς.
Παρέχουν πολλές και σύγχρονες επαγγελματικές ειδικότητες οι οποίες έχουν τεράστια ζήτηση στην αγορά εργασίας με ανάλογες χρηματικές απολαβές.
Επαγγελματική Κατοχύρωση
Σχεδόν όλοι οι μαθητές που αποφοιτούν από τα ΕΠΑΛ έχουν νομικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε ότι αφορά την πρόσληψή τους στο δημόσιο, σε όλες σχεδόν τις προκηρύξεις του δημοσίου, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΙΔ απαιτούνται πτυχία ειδικοτήτων.
Σε όσες, μάλιστα, περιπτώσεις απαιτείται ως προσόν διορισμού απολυτηρίου λυκείου, ως ισότιμο μπορεί να προσκομιστεί και το πτυχίο β΄κύκλου των ΤΕΕ, σύμφωνα με το Ν. 3027 / 2002 άρθρο 6, παράγραφος 23 α (ΦΕΚ 152 Α28 /6 /2002).
Οι απόφοιτοι των ΤΕΕ α΄ κύκλου μετά από φοίτηση δύο ετών, λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2 και με ένα επιπλέον έτος φοίτησης επιπέδου 3.
Τα πτυχία αυτά είναι εκπαιδευτικοί και ταυτόχρονα επαγγελματικοί τίτλοι.
Εξάλλου, η άσκηση ενός επαγγέλματος προϋποθέτει κατοχή αντίστοιχου πτυχίου ειδικότητας ή πιστοποιημένων προσόντων, προϋπόθεση που σύντομα θα επεκταθεί σε όλα τα επαγγέλματα.