Ήχος και Φως

Το Ήχος και Φως είναι ένα είδος θεάτρου χωρίς ηθοποιούς, το οποίο ενώνει τη σκηνική δράση, το λόγο, τη μουσική και το φως με την αρχιτεκτονική και τα παρουσιάζει σ' ένα φυσικό σκηνικό. Πιο συγκεκριμένα το Ήχος και Φως αποτελεί ένα μοντέρνο είδος αναπαραστατικής τέχνης (performing art), στερεοφωνικής ραδιοφωνικής παράστασης, συνδυασμένη με φως και αρχιτεκτονική. Στην ουσία οι ήχοι είναι σαν να βγαίνουν μέσα από τις πέτρες-μνημεία, τα οποία άκουσαν τους διάλογους στους φυσικούς τους χρόνους και τους απορρόφησαν. Η δυναμική των φωτισμών εξαφανίζει το σημερινό φυσικό περιβάλλον γύρω από τα μνημεία (κτίρια, δέντρα, κτλ.) και συνήθως είναι αυτή που τραβά την προσοχή του θεατή, καταφέρνοντας μαζί με τη μουσική να συμπιέσει αιώνες ολόκληρους μέσα σε μερικά λεπτά, με αποτέλεσμα η όλη ψευδαίσθηση που δημιουργείται να βασίζεται στις συναισθηματικές δυνατότητες και τη φαντασία του θεατή. Το σενάριο είναι βασισμένο είτε σε πραγματικά γεγονότα είτε σε μύθους που σχετίζονται με τον χώρο. Το κείμενο είναι πρόζα, αφήγηση ή ποιητικός λόγος. Τέτοιου είδους θεάματα χρησιμεύουν στην εκμάθηση της ιστορίας μ? έναν ελκυστικό τρόπο, τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους.

Στην Ελλάδα το Ήχος και Φως πρωτοεμφανίστηκε το 1959, οπότε και δημιουργήθηκε το πρώτο στο Λόφο της Πνύκας με θέμα το Βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια εγκαινιάσθηκαν άλλα δύο, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα. Σήμερα παραμένει σε λειτουργία μόνο της Ρόδου, το οποίο λειτουργεί από το 1961. Η εκλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία. Η Ρόδος είναι πλούσια σε ιστορικό παρελθόν, καθώς επίσης και σε φυσική ομορφιά. Επιπλέον, παρέχει πολλές τουριστικές ευκολίες, με αποτέλεσμα να προσελκύει το ενδιαφέρον τουριστών από όλο τον κόσμο.

Οι θεατές, οι οποίοι βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Δημοτικού Κήπου Ρόδου (Πλατεία Ρίμινι - Μανδράκι), μεταφέρονται με την τεχνική του Ήχος και Φως στην εποχή του άνισου αγώνα των Ιπποτών – Σταυροφόρων του Αγίου Ιωάννου και του λαού της Ρόδου ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις του Τουρκικού Στρατού υπό την ηγεσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1522 μ.Χ.)

Ανάλογα με την εξέλιξη της ιστορίας φωτίζονται η οδός των Ιπποτών, τα οικήματα των γλωσσών, το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου, ο πύργος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και ο κήπος.

Το κείμενο, το οποίο βασίζεται σε ιστορικές πηγές και μελέτες για τους Ιππότες της Ρόδου που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Μάλτα, είναι του Jean de Broglie. Για την αφήγηση των κειμένων στην κάθε γλώσσα έχουν συμμετάσχει σημαντικοί ηθοποιοί της αντίστοιχης χώρας. Για την ελληνική παράσταση αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα ονόματα των Μάνου Κατράκη, Άννας Συνοδινού, Στέφανου Ληναίου, Έλσας Βεργή, Θεόδωρου Μορίδη, Βύρωνα Πάλλη και Νάσου Κεδράκα.

Ο αρχικός εξοπλισμός, φωτιστικός και ηχητικός, είχε εγκατασταθεί από την εταιρεία Phillips Γαλλίας με την σκηνοθετική και φωτιστική επιμέλεια του ειδικού στο είδος Pierre Arnaud (βλ. Ήχος και Φως στην Ακρόπολη της Αθήνας και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου), ενώ η συνολική παραγωγή υποστηρίχθηκε από την Association Francaise pour la Mise en Valeur des Sites (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Αναστήλωση των Πόλεων). Σήμερα χρησιμοποιείται νεότερη τεχνολογία βασισμένη σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε ειδικό λογισμικό, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα περισσοτέρων φωτιστικών και ηχητικών εφφέ. Η διάρκεια του θεάματος κυμαίνεται ανάλογα με τη γλώσσα από σαράντα επτά (47) έως πενήντα πέντε (55) λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα:

Ιστοσελίδα: www.hellenicfestival.gr/site/s&l/
Τηλέφωνο: 0030 22410 21922

ή στα ταμεία του θεάματος (Δημοτικός Κήπος Ρόδου) Πλατεία Ρίμινι - Μανδράκι

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

22410 81460,
    22410 98124
Copyright © ΕΠΑ.Λ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ. All rights reserved Σχεδίαση & Κατασκευή: Ζησοπούλου Δ. Αναστασία ΠΕ19